Zing voor de Heer een nieuw gezang

Zing voor de Heer een nieuw gezang!
Hij laaft u heel uw leven lang
met water uit de harde steen.
Het is vol wonderen om u heen.

Hij gaat u voor in wolk en vuur,
gunt aan uw leven rust en duur
en geeft het zin en samenhang.
Zing dan de Heer een nieuw gezang!

Een lied van uw verwondering
dat nóg uw naam niet onderging,
maar weer opnieuw geboren is
uit water en uit duisternis.

Lied 655, verzen 1, 2 en 3

Zondag 7 juni mag het weer!
We mogen weer bij elkaar komen en samen een kerkdienst meemaken.
Onder strikte regels, dat wel, en… we mogen niet zingen.
Dat is raar. Hoe kun je nu een kerkdienst vieren zonder gemeentezang! Ik denk dat ik niet de enige ben die zo reageert. Voor velen is het zingen zelfs belangrijker dan het bidden of het luisteren naar een preek. Zonder gemeentezang is een kerkdienst niet volledig.

Op YouTube kun je een filmpje vinden van rabbi Abraham Twerski: ‘How do Lobsters grow’. https://www.youtube.com/watch?v=VEXIF2hNmv8 Daarin vertelt de rabbijn dat hij op een keer de krant las en zijn oog viel op een artikel hoe kreeften groeien. ‘Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in kreeften’, zegt hij in het filmpje, maar hij las het artikel toch en haalde er een interessante les uit. Als kreeften groeien dan barsten ze uit hun schaal. Letterlijk. Ze verlaten hun oude schaal en wachten tot de nieuwe schaal is uitgehard. Dat wachten doen ze onder een steen, want zolang hun schaal nog niet hard genoeg is, zijn ze een gemakkelijke prooi voor vijanden. De rabbijn trok een parallel naar zijn pastorale praktijk waarin hij ziet dat veel mensen kampen met moeilijkheden en tegenslag. En toch komen de meesten van hen daar sterker uit. Kennelijk werkt het bij mensen net zo, concludeert hij. Stress helpt mensen groeien. Je oude zelf knelt tegen de wanden van je oude ‘schaal’, het is te klein geworden en je moet op zoek naar een nieuw zelf. Een nieuwe identiteit ontstaat onder druk, als iets ouds niet meer past, moet je op zoek naar iets nieuws.

Zondag 7 juni is het ook zondag Trinitatis, traditioneel wordt op de zondag na Pinksteren de heilige Drie-eenheid vereerd en gevierd. God is Vader, Zoon en Geest.
God is boven ons als de Vader, met ons als de Zoon en in ons als de Geest.
Zo proberen we iets van Gods mysterie onder woorden te brengen.

God is boven ons als de Vader… God gaat ons begrip te boven.
God is met ons als de Zoon… we staan er niet alleen voor, we mogen onze wonden op zijn schouders leggen. God is in ons als de Geest van Pinksteren, die Geest die bijna gedoofd vuur nieuw leven inblaast en waait in ongekende richtingen.

Soms weten we niet waarom ons iets overkomt, we verlangen naar inzicht, maar het gebeurde blijft een mysterie, zoals de coronacrisis nog altijd veel vragen oproept en ons bang en onzeker maakt. Als christenen mogen we leven vanuit de Paasgedachte, Gods naam: ‘Ik-ben-er’ werd in Jezus’ opstanding duidelijk. Chaos en duisternis weerhouden God er niet van om ook dáár aanwezig te zijn. De Geest nodigt ons uit om op te staan en door te gaan. De Geest is als de wind, altijd aanwezig, trekkend aan onze schaal, aan onze behuizing als dat te krap geworden is en niet meer past. Als het leven ons uitdaagt om voorbij het oude en vertrouwde te kijken, laten we dan bidden dat wij niet verharden, en stil blijven staan, laten we bidden om groei en geloof in nieuwe mogelijkheden. Het is een uitdaging: kerk zijn in coronatijd, maar als we ons openstellen voor nieuwe vormen – noodgedwongen- dan komt de Geest ons tegemoet, dan worden we geïnspireerd, zo ontstaat een nieuw gezang, dat de wereld inspireren kan.

Ds. Mariëlle Berends – van Waardenberg

Kerkdienst o.l.v. Ds. Ds. M. Berends - van Waardenberg
datum en tijdstip 12-07-2020 om 10.00 uur

Kerkdienst o.l.v. Ds. Roding
datum en tijdstip 19-07-2020 om 10.00 uur

Woord van bemoediging

Liturgie en preek

Vanwege het coronavirus zendt wijk II de kerkdiensten tijdelijk ook live uit via YouTube. Klik HIER om naar de livestream te gaan.