PKN
  » Wijkgemeente I » Nieuws 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Woord van bemoediging

Woord van bemoediging

Gewond leven
Langs de Via Dolorosa, heel die lange lijdensweg.

Ging de Christus, onze Koning, als een lam.

Maar omdat Hij van ons hield met heel zijn hart, is Hij gegaan.

Uit: ‘Via Dolorosa’, Sela https://www.youtube.com/watch?v=uBU9HHkIKfA

 

Tien leerlingen van Jezus hebben hem gezien. Na zijn dood. De Elfde, Thomas, was er niet bij. Hij gelooft er niets van. ‘Laat hij mij zijn wonden tonen’, zegt hij. ‘Ik wil ze aanraken. Dan pas kan ik jullie geloven.’ Dan staat Jezus in hun midden. ‘Raak mijn wonden aan’, zegt hij tegen Thomas.

 

Tomas Halík noemt de opstanding geen ‘happy end’. De opstanding is een uitnodiging en een bevel: we moeten en mogen niet capituleren voor het vuur van het lijden, ook als we dat nu nog niet kunnen blussen. We mogen ons tegenover het kwaad niet zo gedragen alsof dat het laatste woord heeft. We moeten niet bang zijn om in de liefde te wonen, ook wanneer ze naar de maatstaven van de wereld verliest. Uit: ‘Raak de wonden aan. Over niet zien en toch geloven’, 2018.

 

‘Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem.’ 1Johannes 4:16

 

Wonen in de liefde… kunnen we dat?... durven we dat? Geloven we dat… echt?

 

Jezus komt naar Thomas toe en laat hem zijn wonden zien: ‘Kijk, de pijn – welke pijn dan ook – is niet zomaar weg en vergeten! Jezus is opgestaan, Hij leeft, maar de wonden blijven wonden. Langs de Via Dolorosa, de weg van pijn, de weg van lijden, is Jezus door de poorten van de hel en de dood gegaan en toch is hij, hierin, in die wonden, nog steeds bij ons.

 

Wat doen wij met onze wonden, onze littekens? Durven we ze te laten zien? Kun je de wonden en littekens van anderen onder ogen zien? Van de wereld? Van Jezus? Daar niet van wegkijken, niet voor terugschrikken? En toch Pasen vieren. Opstaan en leven.

 

Uw mensenkinderen

die naar Christus heten,

hebt Gij bezield

met een nieuw verwachten

en een nieuwe geest

die durft te hopen,

die wil vertrouwen

en kan liefhebben.

 

Laat hij ons voor ogen staan

als het beeld van ons eigen bestaan,

hij, die leefde

van de wind en van uw Geest!

Laat hij ons voeden

met zijn vertrouwen in U

dat hem door de nacht leidde.

 

Pasen vieren in tijden van corona. Ons hoofd staat misschien niet zo naar feest. Maar juist nu hebben we zoveel behoefte aan een boodschap als deze, dat het leven de dood overwint. Geloof, hoop en vertrouwen houden als we geraakt worden, verwond zijn door het leven. Dat is waar het op aankomt. Hij toonde ons zijn wonden en zei: ‘Ik ben er nog!’ De dood is haar angel verloren want de liefde heeft haar overwonnen.

 

Ds. Mariëlle Berends – van Waardenberg

 

 

In de Stille Week, die morgen begint met Witte Donderdag zullen we de thematiek van ‘Gewond leven’ aanhouden. In de vier vieringen volgen we Jezus op zijn weg.

 

Witte Donderdag, 19:30 uur: Aangevochten leven

Goede Vrijdag 19:30 uur: Gewond leven

Stille Zaterdag: 21:00 uur: Een teken van Leven

Pasen: 10:00 uur: Opgericht leven.

 

We kunnen elkaar niet fysiek ontmoeten, maar u/jij wordt van harte uitgenodigd om via de kerktelefoon met ons verbonden te zijn, om onze eigen weg naast Jezus mee op te lopen.

terug
 
 
 
 

Ontmoetingsdienst o.l.v. Ds.F. Renes
datum en tijdstip 02-10-2022 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v. Ds. F. Bos
datum en tijdstip 09-10-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:


Nieuws

Liturgie 


Huisvesting voor Oekrainers
Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Wijk 1
Iedere zondag vanaf 10:00 uur
   

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Livestream
De kerkdienst van Paasmorgen 17 april 2022  is via  livestream uitgezonden . Klik HIER om naar deze livestream en ook naar eerdere opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
Gedragscode Hervormde Gemeente Berkenwoude

Gedragscode 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.