PKN
  » Wijkgemeente I » Pastoraat en kringen 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Vasten is gezond

Vasten is gezond

Onlangs las ik dat 47 procent van de mensen in ons land te zwaar is. Vervelende kwalen en ziekten kunnen daarvan het gevolg zijn. Sommigen slaan aan het ‘Sonja Bakkeren’ of beginnen een ander dieet. Maar de oplossing is misschien veel simpeler. Het staat in de Bijbel. Jezus spreekt in de Bergrede over ‘vasten’. Dat was en is een vast gebruik in het Jodendom. Van tijd tot tijd liet je eten en/of drinken staan, om je beter te kunnen richten op God. Vasten gaat dan ook samen op met bidden. Van de eerste christenen lezen we dat ze gingen vasten en bidden (Handelingen 13), om vervolgens Gods stem op te vangen. Bijbels ‘vasten’ is dus een hulpmiddel, nooit een doel op zichzelf.
Het is begrijpelijk dat de Kerkhervormers in de 16e eeuw argwanend stonden tegenover het ‘vasten’, zoals het toen gebruikt werd. Het ‘vasten’ werd beleefd als een zelfstandige prestatie, een verdienste voor God. Dat wezen Luther, Calvijn en hun medestanders af. Is daarmee heel het onderwerp ‘vasten’ van onze agenda verdwenen? Ik denk het niet. Ook Jezus richt zich tegen een verkeerde manier van vasten: als een prestatie waar de mensen voor klappen. Een manier om indruk te maken, in plaats van een middel om je dichter bij God te weten. Maar daarmee wijst Jezus niet het ‘vasten’ zelf af. We zitten er echt naast wanneer we ‘vasten’ afdoen als een ‘Roomse dwaling’ of iets van de Moslims. Als Joodse man heeft Jezus ongetwijfeld gevast, en blijkens onze tekst verwacht Hij dat ook van zijn leerlingen. Ik denk aan die Ethiopische voorganger die op bezoek was in een Nederlandse protestantse kerk en perplex stond: “Maar hoe kan dat nou…, vasten jullie niet?”

Ondertussen blijft ‘vasten’ wel een hulpmiddel. Niet bedoeld om als wet op te leggen of om elkaar op te ‘controleren’. Dan zouden we Jezus’ waarschuwing niet hebben begrepen. De bedoeling is wel: even loskomen van je dagelijkse ritme,  je luxe, het materiële. Om des te meer gericht te zijn op God en zijn Koninkrijk. In onze cultuur kun je dan nog denken aan andere dingen dan eten of drinken. Altijd maar werken bijvoorbeeld. Wat moeten we veel…, van onze samenleving, van onze collega’s, van onszelf? Goed om eens even los te laten! Even loslaten…, misschien de computer, de TV die altijd maar aanstaat. Maar spreken we elkaar nog in onze gezinnen? Spreken we elkaar echt? En spreken we God? Spreken we Hem echt?

Zo bezien is ‘vasten’ niet iets van een paar momenten in het jaar. Het staat voortdurend op de agenda van ons leven. De dichter-dominee Willem Barnard verwoordde het heel mooi: “Vasten betekent ‘vasthoudend zijn’, geconcentreerd op, met volle inzet en aandacht bij wat komende is, ja bij Hem die komende is”. Bent u het met me eens? Vasten is gezond!

ds. W.M. de Bruin

terug
 
 
 
 

3de advent o.l.v. Ds. H. Hartogsveld
datum en tijdstip 11-12-2022 om 10.00 uur
meer details

Christelijke Meditatie
datum en tijdstip 13-12-2022 om 20.00 uur
meer details

4 de advent o.l.v. Ds. L. Schemers
datum en tijdstip 18-12-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:


Nieuws

Liturgie 


Oliebollenactie 2022 wijkgemeente 1 
Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Wijk 1

Iedere zondag vanaf 10:00 uur.
   

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Livestream
De Gedachtenisdienstdienst van zondag 20 november 2022 is via  livestream uitgezonden . Klik HIER om naar deze livestream en ook naar eerdere opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
Gedragscode Hervormde Gemeente Berkenwoude

Gedragscode 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.