» Wijkgemeente I » Cantorij
Twintig jaar Cantorij Twintig jaar Cantorij
Degene, die op nieuwjaarsdag 1997 zou hebben gezegd dat ik dirigent van een koor zou worden, had ik wat meewarig aangekeken. Toch stond ik op Eerste Pinksterdag van dat jaar voor een voor Berkenwoude nieuw fenomeen: de cantorij. Nu, twintig jaar later, bestaat onze Cantorij van Berkenwoude en den Achterbroek nog steeds. Het ledenaantal fluctueerde nogal door toetredingen, opzeggingen, verhuizingen en overlijden. Toch hebben we met elkaar en dankzij positieve aanbevelingen uit de gemeente al twintig jaar datgene gedaan, waar we ooit mee zijn begonnen: zingen. Of het nu een meerstemmige versie is van een bekend lied, het helpen instuderen van een nieuw lied of het opluisteren van een eredienst met een koorwerk, de cantorij heeft het allemaal voor elkaar gekregen.

We hebben al die jaren liederen gezongen uit allerlei tradities, waaronder bekende en onbekende psalmen en gezangen uit het “oude” Liedboek, Engelse “chants”, gregoriaanse hymnen, canons, liederen uit Taizé en Iona, liederen op volksmuziek uit Karinthië (waaronder het Gedachtenislied) en liederen uit de bundel Youth for Christ. Het nieuwe Liedboek (2013) is op dit moment ook een belangrijke impuls.

Natuurlijk vormt de muziek onze “core business”, maar een koor moet ook gezellig zijn. Lief en leed worden gedeeld. De hechte, maar open sfeer zorgt ervoor dat er muzikaal hard gewerkt wordt, maar er ook altijd ruimte is voor een komische of juist serieuze noot.

Op dit moment zijn er vijftien enthousiaste leden: vijf sopranen, vier alten, drie tenoren en drie bassen. Enkele leden zingen al sinds het prille begin, anderen zijn pas op latere leeftijd gaan zingen. Wie wil leren zingen, is net zo welkom als iemand met jarenlange koorervaring. Ook de komende twintig jaar hopen we de diensten op gezette tijden te kunnen omlijsten met passende muziek. We repeteren op donderdagavond van 20:00 uur tot 21:30 uur. U bent van harte welkom.

Met muzikale groet,

Erik van der Does de Bye
Dirigent

NASCHRIFT: Dit artikel verscheen in het voorjaar van 2017 in "ONZE GEMEENTE", het kerkblad van Wijk 1. Inmiddels is de samenstelling iets gewijzigd (zie elders op deze pagina).

Koffieochtend
datum en tijdstip 22-11-2019 om 10.00 uur