PKN
  » Wijkgemeente I » Nieuws 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Licht!

Licht!
De dagen zijn licht, de dagen zijn lang, zo midden in de zomer. Velen van ons gaan er op uit, op zoek naar rust, een beetje ontspanning. De vakantieperiode is voor velen broodnodig om even op te laden. Toch heeft ook de coronacrisis impact op deze vakantieperiode. Helemaal zorgeloos is deze niet. Mensen zijn ook bang om te reizen en blijven liever thuis.

Prediker is een boek vol spreuken over het gewone dagelijkse leven en de betrekkelijkheid ervan. Waar Psalm 8 de mens bezingt als bijna goddelijk, zegt Prediker over de mens:

Alles wat ik vond is dit:
de mens is een eenvoudig schepsel.
Zo is hij door God gemaakt,
maar hij heeft talloze gedachtespinsels
(Prediker 7:29).

Onze gedachten tollen in het rond en we vinden maar moeizaam rust. Zelfs het licht kan te fel zijn, te scherp, teveel voor onze ogen.

Het licht is soms te fel, te wit,
geluiden zijn te hard,
de dagen eindeloos van grijs,
de nachten bang en zwart.

Mijn zekerheden zijn zo broos,
verklonken is mijn lied.
De kleuren van vertrouwen zijn
verbleekt en durven niet.

Ik droom mij weg uit wit en zwart,
ik bid om groen en blauw,
om kleuren die het grijs verslaan.
Ik bid om moed, om Jou.

Te diep kunnen rivieren zijn
en bergen veel te hoog,
maar kijk ik door mijn tranen heen,
span dan jouw regenboog.
                                                  (Margreet Spoelstra)

Mijn zekerheden zijn zo broos…
Het zouden woorden van Prediker kunnen zijn die alles ‘lucht en ledig’ noemt, zinloos. Ik ken mensen die Prediker een van de mooiste boeken uit de Bijbel vinden, maar het ademt een diepe depressiviteit. En toch… te midden van alles, van alle zinloosheid, van alle betrekkelijkheid, van alle onzekerheid, niets weten, niet kunnen, niet vooruit kunnen denken of plannen komt Prediker ook met een oplossing. Weer zo klein, weer zo menselijk, weer zo haalbaar, voor de meesten van ons:

Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn.
God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.
(Prediker 9:7-9)

De dagen zijn licht, onze harten zijn dat niet altijd, maar we kunnen wat verlichting brengen, door niet zo streng te zijn, voor onszelf, voor de ander, voor de mensen om ons heen. Wij zijn eenvoudige schepsels maar we kunnen genieten van dagelijkse dingen. Ik wens u/jullie een goede zomerperiode toe, vol lichte dagen, waarop het hart verlichting vindt, en het hoofd verlicht wordt van gedachtespinsels die geen einde kennen.

Dit is mijn laatste wekelijks woord van bemoediging. De kerk is weer open en u kunt nu hier terecht voor een bemoedigend woord, ontmoeting en samen gemeentezijn.

Hartelijke groet,
Ds. Mariëlle Berends – van Waardenberg
 
terug
 
 
 
 

Ontmoetingsdienst o.l.v. Ds.F. Renes
datum en tijdstip 02-10-2022 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v. Ds. F. Bos
datum en tijdstip 09-10-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:


Nieuws

Liturgie 


Huisvesting voor Oekrainers
Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Wijk 1
Iedere zondag vanaf 10:00 uur
   

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Livestream
De kerkdienst van Paasmorgen 17 april 2022  is via  livestream uitgezonden . Klik HIER om naar deze livestream en ook naar eerdere opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
Gedragscode Hervormde Gemeente Berkenwoude

Gedragscode 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.