PKN
  » Wijkgemeente I » Nieuws 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Leven in het moment

Leven in het moment
Geef wat minder om je plannen,
leef wat meer in het moment.
Want de toekomst, die komt zeker,
ook als je er niet aan denkt.
Wees niet bang voor wat gaat komen,
het is angst, die zorgen schept.
‘Later’ is en blijft onzeker,
wees maar blij met (…)
Jildou Bakker

Wees maar blij met…
Wat heb jij, wat heeft u, waarvan u/jij blij wordt, dankbaar voor bent?
Dankbaarheid is een krachtig middel tegen zorgen, angsten en verdriet.
Dankbaarheid kun je altijd zelf oproepen, je draagt het in je, het is een schatkamer waaruit je kunt putten. In je hart draag je herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens waar je blij van wordt. Mijn oma hield iedere avond een ‘schemeruurtje.’ Ik heb haar vaak betrapt, zo in het halfdonker. ‘En altijd vroeg ik het weer: Oma, waarom zit u in het donker? Zal ik een lamp aansteken?’ Terwijl ik het antwoord wel kende: ‘Lieverd, ik houd ervan om te schemeren, dan overdenk ik de dag. De dingen vallen op hun plaats en het maakt me rustig.’ Ik ging dan bij haar zitten en schemerde met haar mee. Zo samen in het donker zitten, voelde ik me intens met haar verbonden, en voelde ik de rust waar naar mijn oma na een drukke dag zo verlangde.

Het leven is stil gezet door corona. Al zes weken lang leven we in quarantaine. Wat we vroeger zo gewoon vonden, uit eten gaan, een terrasje pakken, een museumbezoek, een kerkdienst bijwonen, naar de kapper gaan, het is weggevallen en we missen het.
Geen Koningsdag met kleedjesverkoop, zakkenlopen, gezellig samen proosten op de koning. ‘Koningsdag wordt Woningsdag’, appte een kennis mij. Ons sociale leven is kaal geworden, meer dan ooit zijn we op ons zelf aangewezen.

Een virus legt de samenleving stil, maar de media zijn drukker dan ooit. Via sociale media zijn we dag en nacht bereikbaar. Nauwkeurig worden we op de hoogte gehouden van de feiten, zoveel zieken erbij gekomen, het sterftecijfer van vandaag vermeld. Tafelgesprekken, discussies, toekomstverwachtingen, complottheorieën, politiek steekspel, de media houden ons wel bezig! Meningen vliegen over en weer, maar er is zoveel dat we niet weten, waarom laten we ons dan meeslepen? We leven niet in de toekomst, we leven nu! Al die speculaties,  ze maken ons onrustig en bang en bezorgd.

Diepe wijsheden komen niet van ‘specialisten’, maar van ‘levenskenners’, zoals mijn oma: neem iedere dag even rust, om tot jezelf te komen. ‘Take day by day’ (neem iedere dag zoals die komt), zei mijn Jamaicaanse huishoudster, toen ik op Curaçao een periode van heimwee doormaakte. Nadenken over de toekomst, dromen, natuurlijk, dat helpt ons ook door de dagen heen, maar we kunnen de toekomst niet toe eigenen. Leef in het moment en wees dankbaar voor wat er is.

Wat de toekomst brenge moge,
mij geleidt des Heren hand;
moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land.
Leer mij volgen zonder vragen;
Vader, wat Gij doet is goed!
Leer mij slechts het heden dragen
met een rustig, kalme moed!
                       NLB 913, vers 1

Ds. Mariëlle Berends – van Waardenberg

 
terug
 
 
 
 

Ontmoetingsdienst o.l.v. Ds.F. Renes
datum en tijdstip 02-10-2022 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v. Ds. F. Bos
datum en tijdstip 09-10-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:


Nieuws

Liturgie 


Huisvesting voor Oekrainers
Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Wijk 1
Iedere zondag vanaf 10:00 uur
   

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Livestream
De kerkdienst van Paasmorgen 17 april 2022  is via  livestream uitgezonden . Klik HIER om naar deze livestream en ook naar eerdere opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
Gedragscode Hervormde Gemeente Berkenwoude

Gedragscode 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.