PKN
  » Wijkgemeente I » Nieuws 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Gedachten bij het Paasverhaal, Johannes 20:1-18

Gedachten bij het Paasverhaal, Johannes 20:1-18
Getshemane, die nacht moest eenmaal komen.
De Heiland heeft bewust die weg genomen.
Hij laat zijn doel niet los, wijkt niet terzijde,
aanvaardt het lijden.

Aanvaardt het lijden…
Op Witte Donderdag werd ik geraakt door deze zin uit gezang 180. Jezus staat op om op weg te gaan naar een tuin, daar wordt Hij verraden en opgepakt. Om op een heuvel buiten Jeruzalem te sterven en in een graf in een olijfgaard, ook een tuin, te worden begraven.

Aanvaardt het lijden…
Dat is moeilijk geworden in onze tijd. We kunnen zoveel en we denken dat we het ook allemaal zelf moeten oplossen. Als we falen is het onze eigen schuld. Dan hebben we niet hard genoeg gewerkt of waren we niet slim genoeg. We schamen ons. We leggen zoveel druk op onszelf. We spitten in het verleden, op zoek naar een oorzaak, een reden, een schuldige.

Maria uit Magdala is de eerste aan wie Jezus verscheen als de Levende. Ze zoekt hem in de nacht, ze zoekt hem bij een graf. Ze zoekt naar wat is geweest, ze zoekt in het verleden, ze zoekt en vraagt, maar vindt hem niet. Ze weet niet waar Hij is, haar Heer, ze is hem kwijt.

De lichamelijke dood is een realiteit. Onsterfelijk is niemand. Onafwendbaar komt de schaduw van de dood in zicht. Voor velen van ons is de schaduw van corona heel bedreigend en zorgelijk. We zijn bang om ziek te worden, bang voor de economie die hard getroffen wordt.  We worden het binnen zitten zat, de verveling en geïrriteerdheid neemt toe. Mensen willen naar buiten, ze laten zich maar moeilijk tegenhouden door alle regels die er genomen zijn rondom het virus. We willen de wind op onze huid voelen, de geur van pas gemaaid gras opsnuiven, ons laven aan de warmte van de zon. Het mooie weer, de natuur lonkt en roept.

‘Maria…’
In de tuin laat Jezus zich zien, als een tuinman, daar heeft Maria niet gezocht. Ze keek op de verkeerde plaats, maar nu wordt ze gevonden… ‘Houd mij niet vast…’ Maria klampte zich vast aan haar zorgen en verdriet, en bleef zo hangen in het verleden.  Nu Jezus haar bij haar naam roept komt ze uit de schaduw van de verlatenheid en dood tevoorschijn. Ze is niet alleen, ze staat er niet alleen voor, er is een kracht die helpt.  Zo ontvangt ze de kracht om op te staan en met haar leven door te gaan. Een opgericht leven.

Als het leven moeilijk is, hebben we iets nodig om naar uit te kijken, een gedachte, een idee, een verlangen dat ons roept. De tuin is het symbool van het goede leven, van Gods goede schepping, het Paradijs. De tuin  is het beeld van het volmaakte bestaan, daar verlangen en zoeken wij allemaal naar. In die tuin, worden wij ook gevonden, God laat zijn schepping niet los. De natuur staat altijd weer op. Zij trekt zich niets aan van corona, ze gaat gewoon door met groeien en bloeien. Het leven is niet alleen nacht en dood en zorgen. Het leven is ook dag en leven en mogen genieten van alles wat de Schepper ons geeft. Midden in de tuin, komt de Levende ons zélf tegemoet, Hij laat zich zien: ‘Ik ben er’. Dood, pijn, verdriet, ze hebben niet het laatste woord.

Gij roept het jonge leven wakker,
een tuin bloeit rond het open graf.
Er ruisen halmen op de akker
waar zich het zaad verloren gaf.
En vele korrels vormen saam
een kostbaar brood in uw naam.

Gij hebt de bloemen op de velden
met koninklijke pracht bekleed.
De zorgeloze vogels melden
dat Gij uw schepping niet vergeet.
’t Is alles een gelijkenis
van meer dan aards geheimenis.
NLB lied 978, vers 2 en 3

Ds. Mariëlle Berends – van Waardenberg

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst o.l.v. Ds. A. Terschuur
datum en tijdstip 10-07-2022 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v.
datum en tijdstip 17-07-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:

Losmaking Predikant

Huisvesting voor Oekrainers

Nieuws

Liturgie 
Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Wijk 1
Iedere zondag vanaf 10:00 uur
   

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Livestream
De kerkdienst van Paasmorgen 17 april 2022  is via  livestream uitgezonden . Klik HIER om naar deze livestream en ook naar eerdere opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
Gedragscode Hervormde Gemeente Berkenwoude

Gedragscode 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.