PKN
  » Wijkgemeente I » Nieuws 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Houd vol!

Houd vol!

Exodus 14:9-14

De Egyptenaren achtervolgden hen, en haalden hen in bij Pi-Hachirot, waar het volk van Israël zijn kamp had opgeslagen, dicht bij de zee, tegenover Baäl-Sefon. Toen de Israëlieten de farao zagen naderen, met al zijn paarden, wagens en ruiters en al zijn voetvolk, werden ze doodsbang en riepen ze de HEER luidkeels om hulp. Ze zeiden tegen Mozes: ‘Waren er soms in Egypte geen graven, dat u ons hebt meegenomen om in de woestijn te sterven? Hoe kon u ons dit aandoen! Waarom hebt u ons uit Egypte weggehaald? Hebben we niet al in Egypte gezegd: “Laat ons toch met rust, laat ons maar als slaven voor de Egyptenaren werken, want dat is altijd nog beter dan om te komen in de woestijn?” Maar Mozes antwoordde het volk: ‘Wees niet bang, wacht rustig af. Dan zult u zien hoe de HEER vandaag voor u de overwinning behaalt. De Egyptenaren die u daar nu ziet, zult u hierna nooit meer terugzien. De HEER zal voor u strijden, u hoeft zelf niets te doen.’

 

Houd vol!

Al weken lang spoort onze premier ons aan om toch vooral door te gaan op de ingeslagen weg. De intelligente lockdown. Anderhalve meter afstand houden, thuis werken, geen bezoek ontvangen, niet op bezoek gaan. Vergeleken met andere landen hebben wij in Nederland toch nog best veel bewegingsvrijheid, en toch… het schuurt. Toen ik afgelopen week in het Krimpenerhout ging wandelen met een goede vriendin,

konden wij elkaar niet omhelzen. Heel raar voelt dit, dat je iemand om wie je veel geeft, niet mag aanraken. Even schoot de gedachte door me heen: ‘Dan zie ik en spreek ik haar liever via Whatsapp’, zo vervreemdend was het gevoel van niet aan te mogen, niet aan te kunnen raken.

 

Om mij heen hoor ik veel van deze verhalen. De kleinkinderen achter glas zien, niet mogen knuffelen. Niet op bezoek kunnen bij geliefden in het verpleeghuis, de onmacht die je voelt als er wordt gevraagd: ‘Waarom kom je niet?’ Het schuurt, het doet pijn. Anderhalve meter afstand moeten houden als je kinderen de boodschappen komen brengen, het voelt zo onnatuurlijk. Mensen kwijnen weg, na vijf weken worden de scheuren van de lockdown zichtbaar: sociaal isolement, alle leuke dingen worden afgelast, er is even niets meer om naar uit te kijken. Er is alleen die zee van tijd die voor ons ligt, we moeten er doorheen, een andere oplossing is er niet.

 

En we moeten nog even door. We zijn er nog niet. Er is een lichte daling van ziekenhuisopnames en sterfgevallen, maar dit is slechts het prille begin van het einde. Dat was de boodschap van minister president Rutte afgelopen dinsdag en die komt hard aan. Niet te vroeg juichen, we hebben nog een lange weg te gaan.

 

Het verhaal van de Uittocht als metafoor, van een weg die begint met daadkracht: ‘Opstaan en op weg gaan’. De eerste hobbels zijn genomen. Gevoelens van hoop, moed, vertrouwen, hebben de overhand. Samen redden we het wel! Samen kunnen we dit virus aan! Maar dan stuit je op tegenstand, de zee voor je, en het leger van farao achter je. Je zit vast, je kunt geen kant meer op. De moed zinkt je in de schoenen. Het gemopper is niet van de lucht, de verwijten vliegen Mozes om de oren, zijn leiderschap wordt betwist: ‘We hadden beter dit, we hadden beter dat…’ Paniek doet rare dingen met mensen, zo ook bij ons, iedereen heeft wel zijn zegje te zeggen over de aanpak van onze regering op de coronapandemie.

 

Wees niet bang, wacht rustig af…

De HEER zal voor u strijden, u hoeft zelf niets te doen…

Verblijd u in de hoop…

Wees geduldig in de verdrukking…

Volhard in het gebed…

 

Als je eenmaal op weg gegaan bent, kun je niet meer terug,

want dan weet je zeker dat er niets verandert.

Doorgaan als het tegenzit is misschien nog wel moeilijker dan opstaan en beginnen,

want je bent je kompas kwijt, de moed, de hoop, het vertrouwen…

dan is het goed dat er iemand is die visie heeft, die rustig blijft, die zegt: ‘Het komt goed’.

 

Na onze wandeling namen mijn vriendin en ik afscheid met een denkbeeldige omhelzing. Twee jonge mannen waren net klaar met hun rondje hardlopen. ‘Ooit wordt het allemaal weer leuk’, zei een van hen. En zo is het ook. ‘Het komt goed’, en tot het zover is houden we vol.

 

Ds. Mariëlle Berends – van Waardenberg

terug
 
 
 
 

3de advent o.l.v. Ds. H. Hartogsveld
datum en tijdstip 11-12-2022 om 10.00 uur
meer details

Christelijke Meditatie
datum en tijdstip 13-12-2022 om 20.00 uur
meer details

4 de advent o.l.v. Ds. L. Schemers
datum en tijdstip 18-12-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:


Nieuws

Liturgie 


Oliebollenactie 2022 wijkgemeente 1 
Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Wijk 1

Iedere zondag vanaf 10:00 uur.
   

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Livestream
De Gedachtenisdienstdienst van zondag 20 november 2022 is via  livestream uitgezonden . Klik HIER om naar deze livestream en ook naar eerdere opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
Gedragscode Hervormde Gemeente Berkenwoude

Gedragscode 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.