PKN
  » Wijkgemeente I » Pastoraat en kringen 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Leerhuisgang 2019-2020: Verhalen van hoop Leerhuisgang 2019-2020: Verhalen van hoop

Bijbelverhalen als bron van inspiratie en geloof

 

Houd je hoofd omhoog, steek je borst naar voren. Je gaat het redden.

Soms treedt de duisternis in, maar altijd volgt de ochtend…

Bewaar de hoop.

Jesse Jackson

lees meer »
 
MEDITATIEAVOND| neem even de tijd om dit te lezen MEDITATIEAVOND| neem even de tijd om dit te lezen

Op dinsdagavond 24 september is er weer een meditatieavond. Die aankondiging heeft u misschien wel eens vaker gezien, maar deze leek niet voor u bestemd. Want ‘mediteren’ is toch iets voor dromerige mensen met geitenharen wollen sokken? Niet dus! De meditatieavonden zijn juist bedoeld voor ieder mens van vandaag, weldenkend en nuchter, die te maken heeft met een druk bestaan en een volle agenda.

 

lees meer »
 
LEERHUISAVONDEN: VERHALEN VAN HOOP LEERHUISAVONDEN: VERHALEN VAN HOOP

Bijbelverhalen als bron van inspiratie en geloof

Aan de hand van negen bijbelgedeelten worden deelnemers uitgenodigd om die op hun eigen manier te benaderen en te ontdekken, waar het verhaal gaat stromen en in beweging zet.

Houd je hoofd omhoog, steek je borst naar voren. Je gaat het redden.Soms treedt de duisternis in, maar altijd volgt de ochtend…
Bewaar de hoop.

Jesse Jackson

Hoop is de levensadem van de ziel. Zonder hoop is er geen leven. Hoop zet mensen in beweging. Veel verhalen uit de Bijbel worden gedragen door hoop. Het belangrijkste verhaal uit de Schrift is barstensvol hoop: Christus die opstaat uit de dood. Er is geen duister zo donker, of God is daar en plant zijn zaadjes van hoop. De zaadjes liggen soms op of naast het asfalt van de weg, maar weten door hun levenskracht een weg naar het licht te vinden en doen het asfalt splijten. In de gemeente van Christus vieren we dat God ons leven kleurt met hoop.

lees meer »
 
Kookworkshop "Lekker en Leerzaam" Kookworkshop "Lekker en Leerzaam"
Negen enthousiaste kooksters volgden op 7 maart de kookworkshop van Ilonka Cirk. Velen van ons zagen in de recepten kruiden en groenten staan die we zelf niet in onze keuken gebruiken: kuzu, shoyu, mirin, seitan. Duurzaam koken was de uitdaging, maar hoe doe je dat? We gingen aan de slag, terwijl Ilonka toelichting gaf. Het voorgerecht was een bloemkoolsoep met rooktofu. Als hoofdgerecht maakten we een kikkererwtenschotel die werd geserveerd met aramé. Daarnaast kwam er een smaakvolle pickel met spitskool en wortel op tafel. Het toetje bestond uit appel met rozijnensaus.
Tijdens het nuttigen van de heerlijke maaltijd kwamen de dilemma’s vanzelf ter sprake: als je groente van het seizoen wilt eten, kun je dan in de winter helemaal geen tomaatje kopen? En als je daar bescheiden in bent, wordt het dan een geïmporteerde tomaat of eentje uit de kas? Gebruik je bij het koken gewoon zout of gefermenteerd zout? Waar koop je überhaupt nog niet-verpakte groenten?
De volgende ochtend liep ik door de supermarkt en ik keek met andere ogen naar de producten: meer weten is niet altijd gemakkelijker ... 
Enkele tips van Ilonka om duurzaam te eten:
  1. Kies voor groente en fruit uit het seizoen
  2. Kies voor groente en fruit van dichtbij
  3. Kies regelmatig voor plantaardig eiwit, zoals peulvruchten
  4. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten en volle granen
  5. Kies voor biologisch
 
Gemeente groei groep Gemeente groei groep

In de afgelopen weken is de GemeenteGroeiGroep tweemaal bijeen geweest.
Met een groepje deelnemers hebben we naar China Blue gekeken. Dat is een film over uitbuiting van mensen c.q. jongeren die in China in de kledingindustrie werken.
Bij een volgende bijeenkomst hebben we Hans van der Waal uitgenodigd. Hij heeft een verslag gegeven van zijn reis naar Israël, waarbij hij veel gesproken heeft met Palestijnen die in de bezette gebieden wonen.
Als laatste activiteit van dit seizoen hebben we de grote, gebrandschilderde ramen van de St.-Jan te Gouda bekeken.

Voor vragen kunt u terecht bij Everlien Flier ( 0182 362985) 
 

 
Een verhaal voor kleine en grote gelovigen … Een verhaal voor kleine en grote gelovigen …

Het opschrift van dit verhaal kunt u zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Er zijn grote gelovigen, mensen bij wie het geloof stevig verankerd is en er zijn kleine gelovigen, soms twijfelaars genoemd; mensen die het allemaal (nog) niet zo zeker weten. In de komende week gedenken we alle mensen, die uit ons gezichtsveld verdwenen zijn. Mensen gelovig of twijfelend, groot en klein, jong of oud, want er is geen bepaalde leeftijd waarop mensen sterven. In de kerken worden mensen van wie gehouden werd en die op hun beurt ook weer van anderen hielden, herdacht en we proberen hen toch bij ons leven te betrekken en een plaats te geven in ons bestaan. Zij en wij blijven op een onzichtbare en wonderlijke manier met elkaar verbonden. Over onze korte of wat langere tijd van leven, in het licht van de eeuwigheid natuurlijk kort,  gaat het volgende verhaal (voor groot en klein), dat ik las in het tijdschrift  “Open Deur”. Het (wat aangepaste) verhaal is van ds. Wim Jansen, die twee boeken schreef m.b.t. de dood: “Levend hart - stervenskunst als levenskunst” (na een hartinfarct)  en “Waar ben je nu?” (na het overlijden van een vriend).

 

lees meer »
 
Groep Liturgisch Bloemschikken Groep Liturgisch Bloemschikken

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Soms roept een bloemschikking krachtige gevoelens op. Daarom is er de groep liturgisch bloemschikken, die in bijzondere diensten zorg draagt voor een afgewogen schikking. Om zo de woorden die klinken te ondersteunen en te versterken.

 
Geloofsgespreksgroep Geloofsgespreksgroep

Nadenken over het geloof. Dat klinkt meteen ‘zwaar’ en ingewikkeld. En misschien is het dat ook wel. Toch kan het heel bemoedigend en verfrissend zijn, om te merken dat anderen het minstens zo lastig vinden. En wanneer je samen durft te praten over wat je beweegt, over het geloof, dan kan het ineens boeiend, leerzaam, verhelderend, of gewoon gezellig worden. Vandaar deze oproep en uitdaging: Meldt je dit jaar gewoon eens aan en doe mee. Want meedoen is misschien wel één van de belangrijkste dingen die bij geloven horen. En dan maakt het niet uit of je belijdenis wilt doen, of niet, of dat je het al lang gedaan hebt. Als je maar een beetje zin hebt om te praten en om naar anderen te luisteren, dan is er al genoeg reden om mee te doen.

 
Pasen

Pasen

We zijn aangekomen bij de laatste periode in de veertigdagentijd. Bijna is het project van de kinderen “Wij staan stevig” afgelopen en het nadert zijn ontknoping.
Nog zo’n dag of tien, afhankelijk van wanneer u dit leest, maar nog een korte tijd en het feest van Pasen, feest van de Opstanding, feest van de Opgestane, of van de “opstandige” Mens gaat gevierd worden.
De zondag voorafgaande aan Pasen is de dag van de optocht, het laatste woord in de trits:  uittocht—doortocht—optocht”. Het is de eerste dag van een bijzondere week.
De Optocht: inleiding tot de algehele ontmaskering, de algehele deceptie, de totale ontgoocheling. Jezus, Koning van de Joden; Jezus, Kind van de rekening; Jezus, de Opgestane! Jezus, die alles en iedereen moest loslaten …behalve Zijn Vader!
Loslaten: een van de moeilijkste opgaven in het leven van een mens, van De Mens. Maar loslaten, al dan niet gedwongen, kan een gevoel van bevrijding, vernieuwing en verrijking bewerkstelligen.
 

lees meer »
 
Vasten is gezond

Vasten is gezond

“Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie,  zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.” (Matteüs 6:16-18)

 

lees meer »
 
Geloofsbelijdenis

Geloofsbelijdenis

Op 20 november j.l. is tijdens de dienst een geloofsbelijdenis gebeden. De tekst is hieronder weergegeven.

lees meer »
 
Pastoraal overleg Pastoraal overleg

Vanaf deze plek willen we ieder die het nodig heeft alle sterkte toewensen. Wanneer u denkt dat iemand het nodig heeft, of zelf contact met de kerk op prijs stelt, aarzel niet om dit aan te geven aan het pastoraal team.

Voor vragen omtrent pastorale zorg kunt het beste contact opnemen met de scriba, dhr. Gerrit Oudijk (tel. 0182-362212 of email of met een van de andere ouderlingen.
 


lees meer »
 
Predikant en kerkenraad Predikant en kerkenraad

Preek en catechese zijn de meest in het oog springende taken van de predikant. Wij zien hem als motor (of aandrijfkracht) waar de gemeente om draait. Huis- en ziekenbezoek behoren tot zijn werk, hoewel ook andere ambtsdragers daarin een taak hebben.

Eenmaal per maand is er een vergadering van de kerkenraad, waar ondermeer gesproken wordt over het beleid met betrekking tot kerkdiensten, pastoraat, toerusting, algemene financiële zaken etc.

Elke Protestantse gemeente telt drie ambten, elk met een eigen taak. De dragers van die ambten vormen de kerkenraad.

lees meer »
 
 
 
 

Jeugdgroep
datum en tijdstip 13-12-2019 om 19.30 uur
meer details

3e advent o.l.v. Ds. C. Dahmen
datum en tijdstip 15-12-2019 om 10.00 uur
meer details

Write for Rights
datum en tijdstip 15-12-2019 om 11.00 uur na de dienst
meer details

Rondje jong volwaaenen
datum en tijdstip 15-12-2019 om 19.30 uur
meer details

 
actueel:
Jeugdgroep Bowlen. Meer informatie

Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1
 
 
Meeluisteren met:
Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

 
contact:

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.