PKN
  » Wijkgemeente I » Bazaar 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Bazaar 2020

Bazaar 2020

BAZAAR en ROMMELMARKT

zaterdag 12 september 2020

van 9.00 – 16.00 uur

GAAT NIET DOOR!


maar er is wel op die dag een alternatieve

VERKOOP OP BESTELLING!
Beste inwoner(s) van Berkenwoude en omstreken,

De Bazaar 2020 zal géén doorgang vinden op de wijze, zoals u die altijd gewend was. Met de RIVM-richtlijnen als uitgangspunt en de nodige aanpassingen voor de vrijwilligers en bezoekers was er vergunning verleend door de gemeente Krimpenerwaard en toestemming gegeven voor gebruik van het Cultureel Centrum de Zwaan en de Dorpskerk. Over die aanpassingen heeft u eerder kunnen lezen in de flyer die is verspreid. Nu het aantal besmettingen in augustus weer is opgelopen en het effect van de vakantieperiode nog niet goed is te overzien, is er na overleg tussen het Bazaarcomité en de kerkenraad van de Hervormde Gemeente wijk 1 besloten de Bazaar in 2020 alsnog niet door te laten gaan.

Voorafgaand aan deze beslissing is nog contact gelegd met de gemeente Krimpenerwaard en het Cultureel Centrum de Zwaan. Beide stonden nog steeds achter respectievelijk de vergunningverlening en het gebruik van de locatie. De argumenten echter die doorslaggevend waren en tot ons besluit hebben geleid zijn:
  1. Er is in augustus een forse toename in het aantal besmettingen.
  2. Het aantal besmettingen dat één besmet persoon kan veroorzaken (=reproductiegetal) ligt inmiddels rond de 1.
  3. Er zijn steeds meer (vakantie)gebieden als risicovol (kleur oranje) aangeduid.
  4. Veel mensen komen deze tijd terug van vakantie in binnen- of buitenland met een verhoogd risico op besmettingen. 
  5. Met bovenstaande punten is de veiligheid van de vrijwilligers en de bezoekers op een aanvaardbaar niveau moeilijk te garanderen.
  6. De recente persconferenties van het kabinet hebben nogmaals de urgentie gelegd op veiligheid en voorkomen van besmettingen in met name huiselijke kring.  
  7. Er is een grote mate van onzekerheid t.o.v. de eventueel aanvullende veiligheidsmaatregelen die door de veiligheidsregio kunnen worden genomen.
Alternatieven
Er is gekeken naar alternatieven en vooralsnog zijn er twee voorstellen aangedragen om het afgelasten van de Bazaar 2020 op te vangen:
  1. Een Bazaar in het voorjaar van 2021 en een in september 202
  2. Verkoop op bestelling van een aantal artikelen op 12 september 2020.

Het eerste alternatief zal begin volgend jaar nader worden bekeken en eventueel worden uitgewerkt. Dit is uiteraard ook sterk afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het covid-19-virus.

Het tweede alternatief is omarmd en verder uitgewerkt. Dit betekent dat een deel van de artikelen, met name spullen die door vrijwilligers zelf zijn gemaakt, op bestelling  worden verkocht. U kunt die bestelling dan afhalen op zaterdag 12 september tussen 9 en 16 uur bij de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 20 te Berkenwoude.   
                          
 
  1.  


Verkoop op bestelling.
Met het vertrouwde motto “alles voor het kerkje” wordt een aantal artikelen op bestelling verkocht. De bestellijst is los in dit boekje opgenomen en kunt u tot en met donderdag 10 september inleveren of doorbellen. Per artikel wordt hier nog een korte toelichting meegegeven.

Bij de wijn bieden wij een mousserende witte wijn aan, die een echte allemansvriend is. Gekoeld heeft deze een heerlijk zoetje in de afdronk. Het is een sprankelende wijn die je zo wegdrinkt. Verder bieden we een traditionele Chardonnay en Cotes du Rhone, eveneens uit Frankrijk, aan.

De jam is ambachtelijk bereid en het fruit is afkomstig uit verschillende Perkouwse tuinen. Er zijn jams van één soort en variaties in samenstellingen met allemaal rood fruit. Dus eigenlijk geen excuus om niets te kopen!

De dames van het handwerkteam hebben opnieuw noeste arbeid verricht en er zijn weer sokken, dekentjes, kinderkleding en kraamcadeautjes te koop. Ook deze artikelen zijn ambachtelijk gemaakt en uniek in hun soort! Omdat uitzoeken niet mogelijk is, wordt de mogelijkheid geboden vooraf te bellen naar de dames die op het bestelformulier staan vermeld.

Ook kunnen er 3-dimensionele kaarten worden gekocht, die met verschillende technieken zijn gemaakt. Er is een breed assortiment beschikbaar en de kaarten zijn een lust voor het oog en origineel; zeer geschikt om aan een ander te geven of te versturen. Ook hier kunt u vooraf bellen voor aanvullende informatie.

Het gebak bestaat dit jaar uit huisgemaakte cake en boterkoek en  overheerlijke appeltaart van banketbakkerij Kroeze. Er kan dus altijd wat lekkers bij de koffie worden geserveerd de komende weken!

De advocaat is door vrijwilligers bereid volgens oma’s recept met jonge jenever, eieren en suiker. Een echte aanrader om zo te nuttigen of bij het dessert!

De pannenkoeken zijn ambachtelijk en met liefde gemaakt door vele vrijwilligers. Voor de echte liefhebber is er de spek- en/of kaaspannenkoek in het assortiment opgenomen. De pannenkoeken worden op 12 september vers bereid en tussen 11.30 en 13.00u thuis bezorgd. Eet smakelijk!

De kleurrijke bolchrysant luidt ieder jaar de herfst in. De bolchrysant is een prachtige plant om in of buiten het huis te hebben.

Er is een fotoset van de Dorpskerk, die professioneel zijn gemaakt en een mooi beeld geven van het gebouw en interieur. Schitterend om te hebben en bijzonder om aan een ander weg te geven. Een echte aanrader!
Overig aanbod
Naast bovenstaande artikelen worden er nog aanvullende mogelijkheden geboden om de opbrengst van dit jaar te verhogen. 

Al maandenlang loopt de actie om zelfgemaakte mondkapjes te verkopen. Ze zijn van stof en kunnen gewassen worden. Voor extra zekerheid is er ook de mogelijkheid om een filter in het mondkapje te plaatsen, waarvoor een uitsparing is gemaakt. De mondkapjes kosten 10 euro per stuk en een set van 5 filters kost 2 euro. Ze zijn te bestellen bij mevr. Agatha Dogterom op telnr 0182-362400 of 06-83552604.

Het verkopen van een handgemaakt quilt is een jarenlange traditie op de Bazaar. Dit jaar willen we proberen dit exemplaar (zie foto) aan de hoogste bieder te verkopen. De quilt is 240 x 240 cm groot en de inzet is 100 euro.

U kunt uw bod doorbellen naar Carina Prins op telnr 06-47105184.


Tot slot is er de mogelijkheid om een gift over te maken. Het wegvallen van de Bazaar veroorzaakt een substantieel tekort in de exploitatie van onze Kerk!!  Ieder jaar is de Bazaar een groot succes, niet alleen voor de deelnemers en bezoekers, maar vooral ook voor de exploitatie van onze Kerk en wijkgemeente. 
Zonder de opbrengsten van de Bazaar is het in een normale situatie praktisch onmogelijk om de exploitatie rond te krijgen. 
 
Dit betekent dat we dit jaar door het wegvallen van de Bazaar een situatie hebben waarbij we een fors tekort kunnen verwachten indien we niets doen. Gelukkig is het initiatief van dit boekje, het verkopen van diverse producten en de advertenties ontstaan om toch nog enigszins extra opbrengsten binnen te halen.  
 
Echter zonder aanvullende giften zullen we bijna zeker met een fors tekort het jaar afsluiten. Uiteraard is dit zeer onwenselijk!

Vandaar dat de mogelijkheid bestaat om naast het kopen van producten een extra gift over te maken op rekeningnummer NL92 RABO 0307500039, tnv. College van Kerkrentmeesters onder vermelding van “Gift Bazaar 2020”. De Hervormde Gemeente van Berkenwoude heeft een ANBI-status gekregen van de belastingdienst, uw gift is dan ook aftrekbaar.


Opbrengst baten
De Bazaar in Berkenwoude is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de Krimpenerwaard en zelfs daar buiten. De volledige opbrengst van de Bazaar (en nu dus de verkoop op bestelling) komt ten goede aan het in stand houden van de Dorpskerk.

Onze Dorpskerk is van blijvende waarde en staat midden in de samenleving van Berkenwoude. Om dit zo te houden is de bijdrage vanuit de Bazaar van groot belang. De Dorpskerk is niet alleen een plaats om God te ontmoeten, zoals vele generaties voor ons ook al deden, maar ook letterlijk een baken; een markant herkenningspunt in ons mooie dorp.
Onze wijkgemeente wil ook daadwerkelijk een houvast zijn in het leven, ook voor mensen die geen speciale binding met onze kerkelijke gemeente hebben, maar het ervaren als een warme plek van ontmoeting en inspiratie. Wij komen er samen voor momenten van hoop, steun en gebed. Voor grote momenten in ons leven zoals doop en huwelijk, rouw en verdriet en we gebruiken het kerkgebouw voor culturele doelen, zoals concerten e.d.

Het is enorm fijn om te ervaren dat velen hun (financiële) steentje willen bijdragen en ook nu, met een alternatieve verkoop, diverse bedrijven en personen bereid zijn om met een advertentie of gift de Dorpskerk te willen sponsoren. De adverteerders zijn van harte bij u aanbevolen!  


Sponsoren
Niet iedere sponsor van vorig jaar is dit jaar benaderd, vanwege de korte tijd om dit alternatief te realiseren. Daarom willen we die bedrijven, die ons (soms jarenlang) hebben ondersteund, in willekeurige volgorde toch ook benoemen:
de Graaff tuinen – Lekkerkerk, Amicitia – Lekkerkerk, slagerij Kok - Capelle a/d Yssel, handelsonderneming Van der Bas – Berkenwoude, aannemersbedrijf Klapwijk BV – Krimpen a/d Lek,  adviesbureau Ben van der Vlist – Schoonhoven, autodealer Schakel – Utrecht, begrafenisondernemer Speksnijder – Bergambacht, aannemersbedrijf Den Hoed – Bergambacht, aannemersbedrijf C. Spek – Ouderkerk a/d Yssel, Laurent – Berkenwoude, Luma – Stolwijk, timmerbedrijf Van den Broek – Berkenwoude, Veenstra belastingadvies – Berkenwoude, Van Herk makelaardij – Krimpen a/d IJssel, Botter brandstoffen – Bergambacht, autobedrijf Mouris – Ammerstol, mechanisatiebedrijf Van de Broek – Berkenwoude, Plus supermarkt – Stolwijk, bouwbedrijf De Vries en Verburg – Stolwijk, Van Egmond makelaardij – Bergambacht, fysiotherapie – Stolwijk, Koetshuis – Krimpen a/d Lek, reisbureau Florina Camijn – Berkenwoude, Rehorst electrotechniek - Bergambacht, Arnoud de Jong makelaardij – Stolwijk, Boom tweewielers – Berkenwoude, Grando keukens en bad – Bergambacht, Endass verzekeringen en hypotheken – Stolwijk, RED systemen – Berkenwoude, Il Vesuvio – Berkenwoude, Koos Rook financiële diensten – Krimpen a/d Yssel, De Vries BV – Stolwijk, ABA bandenservice – Stolwijk, eetcafé ‘t Centrum – Bergambacht, vakgarage – Stolwijk, optiek – Bergambacht, dierenartsen Crimpenerwaert – Lekkerkerk, Stinis – Krimpen a/d Lek, Mudde doe het zelf – Lekkerkerk, PKF Wallast – Rotterdam, madame lingerie – Bergambacht, De Ridder autoschade – Ouderkerk a/d Yssel, aannemers- en timmerbedrijf Goudriaan en Zn – Ouderkerk a/d Yssel, Karsdorp auto’s – Stolwijk, Lagendijk architecten – Bergambacht, profielzaak Geleijn – Ouderkerk a/d Yssel, ABS Verhoeff – Stolwijk.

Ingeleverde spullen.
De voorbereidingen voor de Bazaar 2020 waren in volle gang en ook van de data voor aanlevering van spullen is gretig gebruik gemaakt. Er zijn veel spullen gebracht, waaronder (kinder)boeken, spellen, bureaustoelen, tafels, glaswerk, schilderijen, vis aquarium, etc. Kortom, teveel om op te noemen.
 
De Bazaar is dus ieder jaar weer van betekenis om overbodig geworden spullen een tweede kans te geven bij iemand anders. De opbrengst komt volledig ten goede aan het in stand houden van de Dorpskerk. Overduidelijk een win – win situatie.
De spullen die normaal gesproken binnen en buiten cultureel centrum de Zwaan zouden worden verkocht blijven nu in opslag staan. In afwachting van de ontwikkelingen rondom het covid-19-virus, denken we vast na over alternatieven. Mocht u ideeën hebben, neem dan contact op met een van de leden van het Bazaarcomité.

Stukje historie.
Het is de eerste keer in het bestaan dat de Bazaar volledig wordt afgelast en niet doorgaat. Dit leverde veel discussie en ook een terugblik op: hoe lang er al een Bazaar bestaat en wat er aan bijzondere gebeurtenissen heeft plaatsgevonden. Dit willen we u niet onthouden en een kleine bloemlezing is hierbij opgenomen.

“Ik kan er wel een boek over schrijven“. Drieënvijftig jaar geleden is het allemaal begonnen! Een kleine groep mensen werkt het hele jaar door om de bazaar voor te bereiden met een topdrukte in de enkele weken die eraan voorafgaan. De toeloop van mensen uit het hele dorp en omstreken maakt het op de dag zelf tot een ware gebeurtenis. Als je mensen spreekt die langere tijd actief aan de voorbereidingen van de bazaar hebben meegewerkt, hoor je vaak de uitdrukkingen “ik kan er wel een boek over schrijven“ of “we kunnen met het grootste gemak een hele avond vullen met het vertellen van anekdotes“.

Omstreeks 1967 is het allemaal begonnen. Toen kwam mevrouw Jannie Tukker op het idee om een lapjesmarkt te organiseren. De stal van de heer en mevrouw Speksnijder, behorende bij de monumentale boerderij aan het Oosteinde stond in de zomer toch leeg, en daar vond de eerste verkoop plaats. Wat niet meteen verkocht werd, sleet mevrouw Truus Speksnijder later in het jaar in haar kaaswinkeltje.

Regelmatig kon men toen voor de deur van mevrouw Speksnijder dozen met 'rommel' zien staan. Eenmaal was het  portiek zo vol gezet, dat zij amper nog bij haar eigen voordeur kon komen! Samen met de dames Van Dorp en De  Redelijkheid  was zij vele  jaren in de weer voor de bazaar.

In de tijd en aanloop naar de grote restauratie van de Dorpskerk toe, was een andere bekende actie hiervoor de verkoop van boterschaapjes. De toenmalige plaatselijke predikant ds. De Vos vond, dat er landelijke bekendheid aan moest worden gegeven. Een reportageteam van het goed bekeken TV-programma 'Van Gewest tot Gewest' streek neer in Berkenwoude en de heer Speksnijder zorgde ervoor, dat de boerenwagen waarmee hij rondreed, vele malen goed in beeld kwam met de tekstzaterdag rommelmarkt’.

Het gevolg was een recorddrukte op de eerste echte rommelmarkt in Perkouw.  Van heinde en verre trokken nieuwsgierig geworden Nederlanders naar het tot dan toe onbekende Berkenwoude. De enorme toeloop bevorderde de sloop van de oude openbare school, waar de rommelmarkt toen plaatsvond. Op een gegeven moment zakte men daar door de vloer! Zelfs de oude, vermolmde  planken van de vloer van de oude openbare school werden  opgekocht door een 'antiekhandelaar'. De  truc bestond  er in, dat deze handelaar nieuw gemaakte kasten een “vintage-look “gaf door één vermolmde plank er in of aan te brengen. Ook toen zorgde de bazaar al voor een win-winsituatie.
Al  met al  bracht de actie het voor die tijd ongewone hoge  bedrag van ruim 50.000 gulden op.
Na dat jaar werd de bazaar gehouden in ‘Het voormalig regthuis’. Dit is zo gebleven tot 1997. In dat jaar heeft men door omstandigheden de bazaar en rommelmarkt  zowel in  ‘Het voormalig regthuis’, als in het Cultureel Centrum gehouden. In het jaar daarna is de bazaar en Rommelmarkt verhuisd naar Cultureel Centrum ‘de Zwaan’.

In de beginperiode is de bazaar niet elk jaar gehouden, maar de afgelopen veertig jaar was de bazaar wel een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. Vlak voor de rommelmarkt ligt er op diverse plaatsen heel wat opgeslagen.
Alles wat gebruikt kon worden, werd  verkocht. Zo heeft men bijvoorbeeld in 1999 de complete keukeninventaris van een oude huishoudschool uit de container weten te redden en ook weer verkocht. Voor veel dingen bleek uiteindelijk wel een koper te  vinden. Zo is er ook het verhaal van een aanbod van een groot assortiment zitzakken, waar men  eigenlijk niet goed raad mee wist. Ze bleken razendsnel verkocht te worden en zijn op  menig  studentenkamer  een  interessant, tweede leven begonnen!Ook de ‘verkoop bij opbod’ was befaamd. Op die manier wisselden  dieren, waaronder konijnen, van eigenaar. Op deze wijze is ook een predikant van de Hervormde Gemeente de trotse bezitter geworden van een Angora-geit, waarbij veel lachsalvo’s hebben geklonken. Zeker toen op een jaar een hele grote haan werd verkocht bij opbod. De aspirant kopers wilde het beest weleens van dichtbij zien. Het dappere dier had nog nooit de binnenkant van een gebouw gezien en koos dan ook prompt daar het luchtruim!
In 1994 heeft zelfs de toenmalige predikant ds. Wijlhuizen zijn eigen oude lelijke eend (deux-chevaux), geheel volgens de traditie van de Bazaar per opbod laten verkopen. Zo zijn er heel veel verhalen te vertellen over de Bazaar.

Dit jaar is een merkwaardig en bijzonder jaar. We hebben nu gekozen voor een alternatieve versie van de bazaar in verband met de veiligheid en gezondheid van vrijwilligers en kopers. Wij willen u vragen om samen met ons nieuwe informatie toe te voegen aan het denkbeeldige Bazaarboek, opdat wij later kunnen zeggen, dat er voor 2020 weer een hoofdstuk kan worden bijgeschreven in het Bazaarboek!

Tot slot
U bent hierbij van harte uitgenodigd om op bestelling de aangeboden artikelen te kopen en die vervolgens op de tweede zaterdag van september af te halen bij de Dorpskerk. We hopen samen met u, ondanks het afgelasten van de traditionele Bazaar, een mooie opbrengst te realiseren ten bate van de Dorpskerk in Berkenwoude.

Voor nadere informatie of vragen kunt u terecht bij de voorzitter Carina Prins (telefoon 0182-367715) of een van de andere leden van het Bazaarcomité.


Met vriendelijke groet van het Bazaarcomité
Carina Prins, Lenie Verburg, Annie Oudijk, Jannie de Roo en Mieke Bonsang.

namens de kerkenraad Hervormde Gemeente wijk 1,
Martin Schrader en Peter Versluys


 

  

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst o.l.v. Ds. J.Roding
datum en tijdstip 26-09-2021 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v. Ds. M. van Waardenberg
datum en tijdstip 03-10-2021 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:

Nieuws
Liturgie 

Kringwerk Seizoen 2021-2022

Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Meeluisteren met:
Wijk I
Iedere zondag vanaf 10:00 uur.  

Versoepeling Erediensten
Vanaf 26 juni geldt: MONDKAPJES zijn niet meer verplicht, Er vindt weer GEMEENTELIJKE SAMENZANG plaats.
Voor verdere details zie onder knopje Nieuws bij Actueel Wijk 1 ( zie boven )

Livestream
Op dit moment worden er geen nieuwe kerkdiensten van wijk I  live uitgezonden via YouTube.. Klik HIER om naar eerder opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Op dit moment worden er geen nieuwe kerkdiensten van wijk II live uitgezonden via YouTube. Klik HIER om naar eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.