» Algemeen » Over de kerk
De klok van Berkenwoude

De klokkenstoel
Het uurwerk is te bereiken over smalle, steile trappetjes achter het orgel. Er zitten geen ramen in de toren; wel fraai metselwerk: laatgotische steunberen en boogfriezen (gemetselde sierbogen). Binnen die boogfriezen prachtige nissen waardoor je geneigd bent om naar buiten te kijken
De dubbele klokkenstoel neemt bijna de gehele ruimte van de bovenste verdieping in beslag en bestaat uit enorme eeuwenoude eiken balken en de draden die de klok verbinden met het uurwerk.
Op een van de houten balken staan de initialen: J.N.

De klok
In 1755 kreeg ook Johan Nicolaus Derck opdracht om een klok te gieten behorende bij het uurwerk. Een klok die in april 1940 werd gemerkt met een M. Monumentenzorg heeft hiermee een aantal klokken met een grote historische betekenis willen vrijstellen van invordering.

De klokkengieter
Johan Nicolaus Derck is geboren in 1688 in Thüringen in Duitsland als zoon van een bekende klokkengieters familie in die tijd. In 1718 is hij naar Hoorn verhuisd om daar een bedrijf te vestigen.
Na zijn dood in 1764 hebben zijn zonen en Ludwig Haverkamp uit Amsterdam dit bedrijf voortgezet.
Johan Nicolaus Derck heeft vele Europese klokken gegoten, onder andere klokken in Denemarken (Kopenhagen), Noorwegen en Polen (Gdansk). In Sint Petersburg hangt zelfs een carillon dat in 1760 besteld is door Elisabeth Petrovna, een dochter van Tsaar Peter I. Het is het enige nog bespeelbare carillon dat Derck gegoten heeft. Helaas is er in het huidige Rusland niemand die het carillon kan bespelen.

Werner Schulz
De heer Werner Scholz uit Wasüngen, een dorpje in het voormalige Oost-Duitsland, maakt een wetenschappelijke studie van alle klokken die Johan Nicolaus Derck gegoten heeft. In 1999 hebben Ingeborg en Werner Schulz een bezoek gebracht aan Berkenwoude.

De klok nu
Tijdens het onderzoek door de heer Schulz worden de dikte, de hoogte en de omtrek van de klok gemeten. De toon wordt gemeten met een stemvork zoals we die nog van de muzieklessen op school kennen. Er wordt wel tien keer getikt en op verschillende plaatsen, vóór de juiste toon gevonden is. Soms duurt de nagalm enkele seconden en is van een prachtige kwaliteit. Dát is de goede toon en die wordt genoteerd.

Op de klok staat IOAN NICOLAUS DERCK ME FECIT HORNAE BERKENWOUDE AO 1755. Of wel: Johan Nicolaus Derck heeft mij in Hoorn voor Berkenwoude gemaakt in 1755.

Opmerkelijk is dat de e in fecit later is ingegraveerd.
Waarschijnlijk was deze e niet zichtbaar toen de klok uit de gietvorm kwam. Men heeft dit toen blijkbaar opgelost door de klok een nabewerking te geven.
Boven en onder deze inscripties prachtig versierde randen. Deze friezen staan vol met engeltjes, putti's, die allerhande klokken bespelen.

Verder staan op de klok het wapen van de ambachtsheer Frederik Robert Evert, baron van Capellen en zijn echtgenote Anna Margaretha Elizabeth, barones van Lynden d'Aspremont en de namen en wapens van de predikant Johannes Hazeu en zijn echtgenote Geertruyd Muylman. Aan de andere kant staan de namen en wapens van de schout Pieter Smits en zijn echtgenote Lena Kok.

De heer Schulz is zeer lyrisch over onze klok. Een meesterwerk met een prachtige klank. De klok is zeer zuiver gegoten en is nauwelijks beschadigd. De klok heeft een mooie holle klank met een relatief geringe resonantie.

Met dank aan: Mieke Hollebrand-Bonsang

Kerkdienst o.l.v. Ds. N. van Dorp
datum en tijdstip 18-08-2019 om 10.00 uur

Kerkdienst o.l.v. Dhr. S. de Jong