PKN
  » Algemeen » Over de kerk 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
De klok van Berkenwoude

De klok van Berkenwoude

De klokkenstoel
Het uurwerk is te bereiken over smalle, steile trappetjes achter het orgel. Er zitten geen ramen in de toren; wel fraai metselwerk: laatgotische steunberen en boogfriezen (gemetselde sierbogen). Binnen die boogfriezen prachtige nissen waardoor je geneigd bent om naar buiten te kijken
De dubbele klokkenstoel neemt bijna de gehele ruimte van de bovenste verdieping in beslag en bestaat uit enorme eeuwenoude eiken balken en de draden die de klok verbinden met het uurwerk.
Op een van de houten balken staan de initialen: J.N.

De klok
In 1755 kreeg ook Johan Nicolaus Derck opdracht om een klok te gieten behorende bij het uurwerk. Een klok die in april 1940 werd gemerkt met een M. Monumentenzorg heeft hiermee een aantal klokken met een grote historische betekenis willen vrijstellen van invordering.

De klokkengieter
Johan Nicolaus Derck is geboren in 1688 in Thüringen in Duitsland als zoon van een bekende klokkengieters familie in die tijd. In 1718 is hij naar Hoorn verhuisd om daar een bedrijf te vestigen.
Na zijn dood in 1764 hebben zijn zonen en Ludwig Haverkamp uit Amsterdam dit bedrijf voortgezet.
Johan Nicolaus Derck heeft vele Europese klokken gegoten, onder andere klokken in Denemarken (Kopenhagen), Noorwegen en Polen (Gdansk). In Sint Petersburg hangt zelfs een carillon dat in 1760 besteld is door Elisabeth Petrovna, een dochter van Tsaar Peter I. Het is het enige nog bespeelbare carillon dat Derck gegoten heeft. Helaas is er in het huidige Rusland niemand die het carillon kan bespelen.

Werner Schulz
De heer Werner Scholz uit Wasüngen, een dorpje in het voormalige Oost-Duitsland, maakt een wetenschappelijke studie van alle klokken die Johan Nicolaus Derck gegoten heeft. In 1999 hebben Ingeborg en Werner Schulz een bezoek gebracht aan Berkenwoude.

De klok nu
Tijdens het onderzoek door de heer Schulz worden de dikte, de hoogte en de omtrek van de klok gemeten. De toon wordt gemeten met een stemvork zoals we die nog van de muzieklessen op school kennen. Er wordt wel tien keer getikt en op verschillende plaatsen, vóór de juiste toon gevonden is. Soms duurt de nagalm enkele seconden en is van een prachtige kwaliteit. Dát is de goede toon en die wordt genoteerd.

Op de klok staat IOAN NICOLAUS DERCK ME FECIT HORNAE BERKENWOUDE AO 1755. Of wel: Johan Nicolaus Derck heeft mij in Hoorn voor Berkenwoude gemaakt in 1755.

Opmerkelijk is dat de e in fecit later is ingegraveerd.
Waarschijnlijk was deze e niet zichtbaar toen de klok uit de gietvorm kwam. Men heeft dit toen blijkbaar opgelost door de klok een nabewerking te geven.
Boven en onder deze inscripties prachtig versierde randen. Deze friezen staan vol met engeltjes, putti's, die allerhande klokken bespelen.

Verder staan op de klok het wapen van de ambachtsheer Frederik Robert Evert, baron van Capellen en zijn echtgenote Anna Margaretha Elizabeth, barones van Lynden d'Aspremont en de namen en wapens van de predikant Johannes Hazeu en zijn echtgenote Geertruyd Muylman. Aan de andere kant staan de namen en wapens van de schout Pieter Smits en zijn echtgenote Lena Kok.

De heer Schulz is zeer lyrisch over onze klok. Een meesterwerk met een prachtige klank. De klok is zeer zuiver gegoten en is nauwelijks beschadigd. De klok heeft een mooie holle klank met een relatief geringe resonantie.

Met dank aan: Mieke Hollebrand-Bonsang
 

terug
 
 
 
 

Ontmoetingsdienst o.l.v. Ds.F. Renes
datum en tijdstip 02-10-2022 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v. Ds. F. Bos
datum en tijdstip 09-10-2022 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:


Nieuws

Liturgie 


Huisvesting voor Oekrainers
Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Wijk 1
Iedere zondag vanaf 10:00 uur
   

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Livestream
De kerkdienst van Paasmorgen 17 april 2022  is via  livestream uitgezonden . Klik HIER om naar deze livestream en ook naar eerdere opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
Gedragscode Hervormde Gemeente Berkenwoude

Gedragscode 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.