Bloemschikking 6e zondag veertigdagentijd 2021

6e zondag Veertigdagentijd

De doden begraven
‘Toen de zon was ondergegaan dolf ik een graf en begroef ik het lijk’ - Tobit 2:7
Wie Mattheüs 25 leest, komt dit werk van barmhartigheid niet tegen. Toch is het al snel een van de werken geworden. Volgens sommigen om op zeven  werken uit te komen. Volgens anderen omdat het begraven van de doden zeker net zo’n plicht is als iemand te eten geven: het niet doen is geen optie. Het goed begravenvan de doden is in Bijbels perspectief een belangrijke gebeurtenis. Jakob laat zijn zonen zweren dat ze zijn lichaam meenemen als ze uit Egypte zullen gaan. En Jozef van Arimathea besteedt alle moeite om Jezus goed te begraven. Ook na de dood draag je zorg voor iemand en bevestig je op die manier zijn bestaan. Vanaf de vroege kerk speelt in het licht van de opstanding nog iets anders mee. De doden begraven betekent ook dat je iemand als het graan in de akker legt, in afwachting van de grote dag. En zo dragen we ook vandaag nog altijd zorg voor onze doden. Ze zijn ons voorgegaan, en samen met hen kijken we uit naar de dag van het nieuwe leven.

Bij de schikking
Respect hebben voor de overledenen, de doden begraven, het leven gedenken. Woorden die bij elkaar horen. In de vazen plaatsen we paarse tulpen, paars is de kleur van reflectie en gedenken. De tulp, het symbool dat we eerder gebruikten om het gebed te symboliseren, past ook mooi bij deze thematiek. De verbinding tussen de vaasjes wordt gelegd door rozemarijn. Het bitterzoete kruid, de herinnering aan leven.

Nodig
  • acht stammetjes
  • zeven glazen
  • twintig paarse tulpen
  • rozemarijn

Alternatief: In plaats van rozemarijn kunnen er ook klimopranken gebruikt worden om de
verbindende lijn van het open hart te accentueren

Gedicht bij de bloemschikking
Niet tevergeefs
Al is er naar één
een mens
die zich aan jou verwarmt
wiens hoop, wiens troost,
wiens lente je bent,
een nieuw seizoen.
Al is er maar één
een mens
die een mens aan je heeft,
je leeft,
je leeft niet tevergeefs.
Je beantwoordt
aan je bestemming.
Hans Bouma, uit: Medemens 5

Meditatie bij de bloemschikking
Lezen: Prediker 11
‘Geniet…, volg de wegen die je hart wil gaan… en onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt.’
Het begraven van onze doden zet ons stil bij de eindigheid van het leven. Prediker weet er alles van. Het bestaan is vluchtig. Wat is de zin van al ons zwoegen en ploeteren onder de zon? We leven maar kort en de dood doet alles teniet, wat we presteren vergaat en we worden vergeten. Toch klinken er ook andere geluiden, zoals in hoofdstuk 11. Het blijft van belang om ons in te spannen, om te ‘zaaien’ – zelfs al zie je geen oogst of komt die pas laat. Je weet maar nooit waar het toe leidt en wanneer. Laat je verrassen. Geniet intussen van iedere dag die je gegeven is, wees dankbaar voor het leven en leef ‘voor het aangezicht van God’. Hij onderwerpt alles aan zijn oordeel (vers 9). Ons leven laat hem niet onverschillig. We doen er toe, omdat God ons ziet en naar ons omziet.
Vraag: Wat zaait u in uw leven, voor de mensen om u heen en voor de generaties die komen?

Kerkdienst o.l.v. Ds. H.Hartogsveld (beperkte toegankelijkheid +onlinedienst)
datum en tijdstip 18-04-2021 om 10.00 uur reserveren verplicht

Kerkdienst o.l.v. Ds. A. Roding (beperkte toegankelijkheid + onlinedienst)
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur reserveren verplicht

De diensten op Goede Vrijdag (2 april 2021), Stille Zaterdag (3 april 2021) en Paasmorgen (4 april 2021) zijn live uitgezonden via YouTube. Klik HIER om naar deze livestreams te gaan.

Op dit moment worden er geen nieuwe kerkdiensten van wijk II live uitgezonden via YouTube. Klik HIER om naar eerder uitgezonden diensten te gaan.