PKN
  » Wijkgemeente I » Nieuws 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Bloemschikking 5e zondag veertigdagentijd 2021

Bloemschikking 5e zondag veertigdagentijd 2021

5e zondag Veertigdagentijd

De hongerige te eten geven
‘Ik had honger en jullie gaven mij te eten’ Mattheüs 25:35
In de opsomming van Mattheüs is dit het eerste werk van barmhartigheid. Het wordt ook wel de eerste van  de lichamelijke werken genoemd en daarmee is al veel gezegd. Wat heb je als mens nodig om in de basale  nood van het bestaan, van het zorgen voor je lichaam te kunnen voorzien? Allereerst: dat je te eten hebt en niet omkomt van de honger. Je kunt je zelfs afvragen of het, meer dan een werk van barmhartigheid, niet een plicht is om te zorgen dat ieder mens voldoende te eten en te drinken heeft. In Mattheüs 25 zet Jezus het in ieder geval op scherp: ‘Als je straks terugkijkt: wat heb jij dan voor je naaste gedaan. Heeft hij te eten gekregen of kwam hij om van de honger?’ Door heel de Bijbel heen is dat de grondtoon: een mens heeft recht op eten, op brood. Zelfs je vijand, zo staat in Spreuken. Wie brood heeft kan leven, kan verder de toekomst in kijken. En daarmee denken we, nu we richting Pasen gaan, ook aan het brood dat Jezus deelt. Het was een goede gewoonte in de kerk om het brood van het avondmaal na afloop te delen met de armen. Een gebaar waar beide beelden prachtig samenkomen: brood om te leven, volop te leven!
Bij de schikking
Brood om te leven. Brood om te delen. In veel kerken wordt er gezorgd dat er maaltijden worden gedeeld. In deze schikking mogen de korenaren dan ook niet ontbreken. De bonen die u enkele dagen  in het water heeft gelegd en welke zijn ontsproten. Deze voedzame zaden vormen de verbinding in het open hart.
Nodig
•             acht stammetjes
•             zeven glazen
•             korenaren, gerstearen
•             ontkiemde bonen

Alternatief: In plaats van bonen kunt u ook tuinkers zaaien en laten ontkiemen. Knip een smalle strook donkere stof af en kweek daar de zaadjes in op, door de stof nat te houden en de zaadjes erop te strooien.

Gedicht bij de bloemschikking
Je voedt niet zoveel monden
met zaden van het veld
of kruimels voor de honden
en veel te weinig geld.

Een jongen loopt te venten
met broden en met vis.
Van al die rijen mensen
weet niemand wie hij is.

Alleen de mensenvisser
herkent hem zo te zien,
gelooft, beaamt: hij is er!
God heeft hierin voorzien.

Vijfduizend monden voeden
keer tien keer tien keer tien
is delen van het goede
waar God in heeft voorzien.

Meditatie bij de bloemschikking
Lezen Mattheüs 25:31-45
‘Want ik had honger, en jullie gaven mij te eten.’ Mattheüs 25:35a
Stel je voor: er wordt aangebeld en Jezus staat op de stoep. Met de vraag of jij iets voor Hem te eten hebt. Zeker weten dat je Hem niet zou afschepen met een smoes, maar alles uit de kast zou halen om Hem royaal van het nodige te voorzien. Zelfs zij, die uiteindelijk hier door Jezus in gebreke worden gesteld, zeggen zoiets: hadden we geweten dat U aanklopte, dan hadden we u wel te eten gegeven! Het blijft blijkbaar lastig om in het gezicht van de eerste de beste zwerver het gelaat van Jezus te zien. Of in die holle hongerige ogen. Zijn vragende blik te herkennen. Nee, je kunt niet de hele wereld helpen. Dat vraagt God ook van niemand. Hij spreekt in enkelvoud, heeft het over een broeder of zuster. Dat moet toch haalbaar zijn? Wie weet kun je met gemak dan zelfs een paar hongerige monden vullen!

Vraag: Waar bent u goed in en maakt u een ander blij mee!
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst o.l.v. Ds. J.Roding
datum en tijdstip 26-09-2021 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v. Ds. M. van Waardenberg
datum en tijdstip 03-10-2021 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:

Nieuws
Liturgie 

Kringwerk Seizoen 2021-2022

Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Meeluisteren met:
Wijk I
Iedere zondag vanaf 10:00 uur.  

Versoepeling Erediensten
Vanaf 26 juni geldt: MONDKAPJES zijn niet meer verplicht, Er vindt weer GEMEENTELIJKE SAMENZANG plaats.
Voor verdere details zie onder knopje Nieuws bij Actueel Wijk 1 ( zie boven )

Livestream
Op dit moment worden er geen nieuwe kerkdiensten van wijk I  live uitgezonden via YouTube.. Klik HIER om naar eerder opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

Op dit moment worden er geen nieuwe kerkdiensten van wijk II live uitgezonden via YouTube. Klik HIER om naar eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.