Bloemschikking 4e zondag veertigdagentijd 2021

4e zondag Veertigdagentijd

De naakten kleden
‘Ik was naakt en jullie kleedden mij’ - Mattheüs 25:36
Wie vroeger z’n vijand echt wilde vernederen, nam hem mee zonder kleren. ‘Naakt en barrevoets’, schrijft Jesaja. Veel dieper kon je als mens niet zinken. Naakt zijn betekent niet alleen dat je geen kleren om je lichaam hebt, maar ook dat er geen plek voor je is in de gemeenschap. Je bent weerloos, in alle opzichten. Overdag de gesel van de zon waar niets je tegen beschermt, ‘s nachts de kou. En dag en nacht de schaamte van het naakt zijn. Het hebben van kleding was geen vanzelfsprekendheid. Door de hele Bijbel heen vind je de oproep te delen van je kleding. De heilige Maarten trok zich deze oproep aan toen een bedelaar hem om kleren smeekte. Hij sneed zijn mantel in tweeën. Achter de kleding zit de vraag naar waardigheid. Wellicht is het daarom dat Paulus het beeld van kleding gebruikt als hij het geloof ter sprake brengt. Wie bekleed is met Christus, ontdekt hoe God hem voluit mens wil maken. In navolging van Jezus kleden we de ander, letterlijk en figuurlijk, en helpen we om mensen waardigheid te geven.

Bij de schikking
Kleding verzamelen en kleding delen is iets wat heel veel gedaan wordt. Wat je met kleding biedt, is waardigheid en warmte. Voor deze schikking worden de glazen bekleedt met touw. Een dik touw accentueert de open hartvorm. In de glazen plaatsen we bloeiende bloesems
De brem en de bloesems vallen naar we elkaar toe zodat er een soort van’ luchtig geweven kleed’ ontstaat.
Nodig
•             acht stammetjes
•             zeven glazen
•             sisaltouw
•             katoenbollen
•             allerlei bloesemtakken zoals kersenbloesem, ribes, sierkwee etc.
•             brem
•             dik getwijnd touw
•             dun touw

Alternatief: Als er geen bloeiende brem voorhanden is dan is een alternatief om berkentakken te gebruiken of groene brem.

Gedicht bij de vierde zondag van de veertigdagentijd
Over de ander omarmen, bekleden met liefde…
Al is er maar één –
een mens
die zich aan jou verwarmt
wiens hoop, wiens troost,
wiens lente je bent,
een nieuw seizoen.
Al is er maar één –
een mens
die een mens aan je heeft,
je leeft,
je leeft niet tevergeefs.
Je beantwoordt
aan je bestemming.
Hans Bouma, uit: Medemens 5

Meditatieve tekst en vraag
Lezen: Genesis 3:1-11
‘Wie heeft je verteld dat je naakt bent?’ Genesis 3:11
Schaamte. Hoe is dat toch ontstaan? Dat we ons zo gauw schamen voor onze naaktheid? Hoe gekwetst we kunnen raken van opmerkingen over een rimpeltje, onze kaalheid en pukkels, onze buik, borsten en billen. Kennelijk hoort die schaamte niet thuis in het paradijs, in de goede schepping. Daar hoefden de eerste mensen hun naaktheid niet te verbergen. Het was goed zo. Het paradijs was geen perfect plaatje, maar een plek waar het goed was. Dat wij weet kregen van onze naaktheid en daar van alles bij gingen voelen, vanaf onze prilste puberale onzekerheid tot het besef van ons ouder worden en onze aftakeling: het doet niets af aan dat we voor God goed zijn zoals we zijn. En dat is geen ontkenning of blindheid van God. Het doet er gewoon niet toe. Je mag er gewoon zijn.

Vraag: welk verhaal vertelt jouw/uw lichaam?

Kerkdienst o.l.v. Ds. A. Roding
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur

Kerkdienst o.l.v. Dhr. S. de Jong
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10.00 uur

Kringwerk Seizoen 2021-2022

De livestream uitzendingen zijn binnenkort weer actief.  Klik HIER om naar eerder opgenomen livestreams te gaan.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.