Bloemschikking 3e zondag veertigdagentijd 2021

3e zondag Veertigdagentijd

De vreemdeling onderdak bieden
‘Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op’ Mattheüs 25:35
De gave van de gastvrijheid is op sommige plekken mensen ruimhartig toebedeeld. Het lijkt bijna in
de genen te zitten om je deur te openen voor wie langskomt en voor even een plek zoekt. In de Bijbel vind je er volop verhalen over. Mensen onderweg, die onderdak krijgen, omdat je iemand niet in de kou laat staan. Wanneer Jezus bijvoorbeeld met twee mannen vanuit Jeruzalem naar Emmaüs loopt en het al donker begint te worden, wordt hij van harte uitgenodigd voor de maaltijd. Diep in de traditie van Israël zat verweven dat ze ooit in Egypte zelf ook vreemdeling waren. En misschien begint het daar wel: het besef dat je als mens een voorbijganger bent, een vreemdeling op aarde. Wie dat heeft ervaren streeft niet naar behoud van eigen huis en haard, maar kan letterlijk en figuurlijk ruimte geven aan wie onderdak zoekt.

Bij de schikking
Onderdak geven is ook het zorgen voor veiligheid en een thuis. Dit voorjaar vond een van ons drie vogelnestjes tijdens het snoeien van de tuin, drie warme en veilige thuisplaatsen. We leggen ze bij de opening van het hart. In de vaasjes plaatsen we een groot blad. Een blad dat als een dak kan dienen en beschermend is tegen regen en wind. Aan het grote glas hangen we een klein flesje met een paar bloemen van een viooltje. Dit nederige kleine bloemetje mag schuilen in de geborgenheid.
De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een pad van grind, harde en koude stenen die de vreemdeling op zijn weg tegenkomt.

Nodig
•             acht stammetjes
•             zeven glazen
•             zeven kleine flesjes
•             bloemetjes van het paarse viooltje
•             grind
•             zeven halfgrote bladeren van de schoenlappersplant
•             binddraad

Alternatief: Als u geen nestjes heeft, zou u van hooi een nestjes kunnen vormen. Hooi is te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Gedicht bij de derde zondag van de veertigdagentijd

Voor alle keren
dat we onze deur gesloten hielden
geen aandacht hadden,

dat we iemand uitsluiten,
buiten onze kring plaatsen,
doe ons opnieuw beginnen,

Voor alle keren
dat onze woorden onherbergzaam zijn,
hard, minachtend en veroordelend,

Voor alle keren
dat de vreemdeling in ons midden
gewond wordt door muren
van wantrouwen en vooroordelen,
doe ons opnieuw beginnen,
God.

Gij groter dan ons hart,
geef ons een nieuwe ruimte.
Vernieuw ons hart,
doe ons opengaan voor elkaar
in uw naam.
Amen.

Marinus van den Berg, uit: Medemens 2

Meditatieve tekst en vraag
Lezen: Leviticus 19:33-34
Heb hen lief als jezelf, want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in Egypte. Leviticus 19:33b-34a
Behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden is een belangrijk principe uit zowel de Thora als de profeten. In deze tekst zegt God dat dit ook geldt voor de vreemdeling. Die mag je niet achterstellen ten opzichte van je eigen groep. Denk dan bijvoorbeeld aan: hem een eerlijke kans geven bij een baan, informatie delen die tot zijn voordeel is of hem uitnodigen bij een feest. Net zoals je voor je eigen volk zou doen. Maar bovenstaande tekst gaat nog dieper. Al in het Oude Testament moet Israël de vreemdeling als naaste liefhebben. Omdat Israël zelf weet hoe het was vreemdeling te zijn in Egypte en de God die liefheeft hun God is. Deze tekst is de voorloper van de kern en samenvatting van de wet die Jezus geeft, wanneer Hij het verhaal van de barmhartige Samaritaan vertelt. Daarmee roept Jezus ook ons op de vreemdeling als naaste lief te hebben.

Vraag

Hoe kijkt u aan tegen de vreemdelingen in ons land?

Kerkdienst o.l.v. Ds. A. Roding
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur

Kerkdienst o.l.v. Dhr. S. de Jong
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10.00 uur

Kringwerk Seizoen 2021-2022

De livestream uitzendingen zijn binnenkort weer actief.  Klik HIER om naar eerder opgenomen livestreams te gaan.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.