PKN
  » Wijkgemeente I » Nieuws 
Hervormde Gemeente te Berkenwoude
Bloemschikking 2e zondag veertigdagentijd 2021

Bloemschikking 2e zondag veertigdagentijd 2021
2e zondag Veertigdagentijd 

De dorstigen laven
Ik had dorst en jullie gaven mij te drinken’ Mattheüs 25:35
Na een paar droge zomers lijkt ook bij ons het besef gegroeid dat water niet altijd zomaar aanwezig is. Voor miljoenen mensen is een nog groter gebrek aan goed drinkwater dagelijkse realiteit. Een mens zonder drinken wordt dorstig, raakt uitgeput. Barmhartig ben je als je er dan bent om diegene van water te voorzien. In de Bijbel is dorst vaak ook de dorst naar God. Bijna poëtisch lopen de beelden door elkaar, zoals in Psalm 42: zoals een hert dat naar water snakt, verlangt de dichter naar God. En als Jezus bij een waterput een vrouw uit Samaria tegenkomt, wordt zijn vraag naar water gaandeweg een vraag naar de vrouw zelf. Ook dat is dorst laven: kijken waar mensen droog zijn komen te staan en hoe het komt dat de vreugde weg lijkt. In navolging van Jezus laven we wie dorst heeft. Door mee te helpen mensen van water te voorzien, door te zorgen voor de ziel.

Bij de schikking
Een ander te drinken geven, letterlijk ‘water’ of van ‘het levende water’. De glazen worden deze week gevuld met water waarin de bloemen van de hyacint drijven. De blauwe kleur van de hyacint verwijst naar het spirituele, de verbinding tussen hemel en aarde. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een geregen ketting van hyacinten nagels, eventueel gecombineerd met de ranken van de maagdenpalm.

Nodig
•             acht stammetjes
•             zeven glazen
•             nagels (bloemen) van blauwe hyacinten
•             draad om nagels te rijgen

Alternatief: Misschien heeft u veel maagdenpalm in de tuin. Ook deze blauwe bloemen kunnen gebruikt worden in deze schikking.
Water lijkt zo gewoon. Het is overal. We bestaan zelf voor meer dan de helft uit water. Maar juist dit  hele gewone is essentieel. Zou het ontbreken, dan zouden we letterlijk verschrompelen. Ook Gods Geest is overal, net als water. Hij is aanwezig tot in ons eigen lijf. Zonder Zijn aanwezigheid, blijft er weinig van ons over. Laten we zorgvuldig omgaan met water en het niet zien als iets vanzelfsprekends. Laten we er zorg voor dragen dat het beschikbaar is voor iedereen, overal ter wereld.

Gedicht bij de tweede zondag van de veertigdagentijd

Als je dorst hebt,
als je dorst hebt,
mag je bij Mij komen
want ik ben de bron,
zegt Jezus,
die zal blijven stromen.

Drink nu levend water.
Fris als een fontein.
Drink nu levend water.
Laat het in jou zijn.

Als je dorst hebt,
als je dorst hebt
mag je bij mij komen,
want ik ben de bron,
zegt Jezus,
die zal blijven stromen.

Drink nu levend water…
Een bron van eeuwig leven
Drink nu eeuwig water…

Van CD: Een boom vol liedjes, deel drie, Elly en Rikkert

Meditatieve tekst en vraag

Lezen: Exodus 17:1-7
Ik zal je opwachten op de rots bij Horeb. Als je op de rots slaat, zal er water uit stromen, zodat het volk te drinken heeft. Exodus 17:6
Het volk doet zijn beklag bij Mozes. Er is geen water, we komen om van de dorst. Deze week zal het gaan over de ‘dorstigen laven’. In dit verhaal is het God zelf die dat doet. Hij zorgt voor water. Hij zorgt voor zijn volk. de diepere vraag die aan de orde is gaat niet over dat water, maar over Gods aanwezigheid. Is Hij wel in ons midden? Dat kan een vertwijfelde vraag zijn, maar ook een verbitterde. ‘God is er niet, zie je wel!’ Massa en Meriba noemt Mozes deze plek: twist, verzoeking, verbittering. In psalm 95 wordt het volk opgeroepen om niet koppig en verbitterd te zijn, je hart niet te ‘verharden’, zoals in Massa en Meriba. Vragen en twijfels: ze zijn er. Maar als je je daarbij afsluit voor God, gaat er iets mis. Toch toont God zich opnieuw aan Israël. Dwars door alles heen.

Vraag

Hoe gaat u om met uw vragen en twijfels over Gods aanwezigheid?
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst o.l.v. Ds. A. Roding
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur
meer details

Kerkdienst o.l.v. Dhr. S. de Jong
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10.00 uur
meer details

 
Actueel wijk 1:

Nieuws
Liturgie 

Kringwerk Seizoen 2021-2022

Aanmelden / afmelden mailinglist wijk 1 
 
Meeluisteren met:
Wijk I
Iedere zondag vanaf 10:00 uur.  


Livestream
De livestream uitzendingen zijn binnenkort weer actief.  Klik HIER om naar eerder opgenomen livestreams te gaan.

Wijk II
Iedere zondag vanaf 10:00 en 18:30 uur.

Is het driehoekje grijs? Dan kunt u proberen om de pagina te verversen. Wanneer deze grijs blijft is er geen uitzending.

De livestream uitzendingen zijn weer actief. Klik HIER om naar de livestream en eerder uitgezonden diensten te gaan.

 
contact:
info@hervormdberkenwoude.nl

Adres kerk:
Dorpsstraat 20
2825 BN Berkenwoude

 
ANBI
ANBI-gegevens. meer informatie
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.