Bijbelexpositie Sint Jan Gouda Bijbelexpositie Sint Jan Gouda
Het Woord Verbeeld.  De Bijbel in glas en prent

In de Sint-Janskerk te Gouda  zal  binnenkort een Bijbeltentoonstelling te zien zijn. De tentoonstelling gaat 9 april van start en zal te zien zijn tot en met 31 oktober 2016.
Aanleiding is de 500e verjaardag van Erasmus’ Novum Instrumentum, de eerste gedrukte Griekse editie van het Nieuwe Testament. De betekenis van deze uitgave is enorm: zij vormde de basis van tal van vertalingen, zoals de Lutherbijbel en de Statenvertaling. Dit feit wordt daarom nationaal en internationaal op vele manieren herdacht.

Gebrandschilderde ramen
Het merendeel van de 72  gebrandschilderde ramen van de Sint-Jan  - dateren uit de 16e en de 17e eeuw - bevat  Bijbelse voorstellingen en thema’s. Bekend  zijn vooral de glazen van de Crabeths met de voornaamste episoden uit het leven van Jezus en de apostel Johannes. De glazen vormen  als het ware een ‘Bijbel in glas’. Dat heeft geleid tot een  tentoonstelling die op een bijzondere wijze de betekenis en de invloed van de Bijbel belicht.

Bijzondere collectie
Een tiental bekende Bijbelse thema’s die op de glazen zijn afgebeeld – zoals Jona, het offer van Elia, het bezoek van de koningin van Scheba aan Salomo, Laatste Avondmaal – vormen de basis.  De gekozen onderwerpen in de glazen worden gespiegeld aan geïllustreerde bijbels. Er is een groot aantal bijzondere bijbels te zien - afkomstig onder andere uit de collecties  van het Nederlands Bijbelgenootschap en het Bijbelmuseum te Leerdam
Naast historische prentbijbels worden ook kinderbijbels en een keur van hedendaagse Bijbels gepresenteerd door verschillende uitgevers.

2de advent o.l.v. Ds. R. van der Plicht ( aanmelden )
datum en tijdstip 06-12-2020 om 10.00 uur

Op verhaal komen in Perkouw ( is uitgesteld )
datum en tijdstip 10-12-2020 om 20.00 uur

De Gedachtenisdienst op 22 november 2020  wordt live uitgezonden via YouTube. Klik HIER om naar de livestream te gaan.

Vanwege het coronavirus zendt wijk II de kerkdiensten tijdelijk ook live uit via YouTube. Klik HIER om naar de livestream te gaan.