» Agendapagina

Dorpskerk, consistorie
Tijdstip:
 20.00 uur  - 21.30 uur

Op dinsdagavond 4 februari is er weer een meditatieavond. Die aankondiging heeft u misschien wel eens vaker gezien, maar deze leek niet voor u bestemd. Want ‘mediteren’ is toch iets voor dromerige mensen met geitenharen wollen sokken? Niet dus! De meditatieavonden zijn juist bedoeld voor ieder mens van vandaag, weldenkend en nuchter, die te maken heeft met een druk bestaan en een volle agenda.

Mediteren helpt namelijk om weer iets te horen van de rustbrengende stem van God. God schreeuwt niet en Hij dringt zich niet op. Hij is beschikbaar en bereikbaar en het is de kunst om iets van Hem te merken, Zijn stem te horen. Dat kan door bidden, maar ook door mediteren en soms is dat hetzelfde. En dat kan in je eentje thuis, maar kan juist ook verrijkend zijn om dat samen mee te maken. En dat kan dan een prachtige ervaring worden die juist helpt om vol goede moed weer het volle leven aan te kunnen. Begrippen als heling, bevrijding en vergeving worden bijna tastbaar. Tenminste, dat kán. Dat is natuurlijk niet altijd bij iedereen de ervaring, maar dan is het nog goed om even een uurtje van rust gehad te hebben. Even geen smartphone, geen TV, geen media, geen gedoe, maar gewoon een samenmomentje voor jezelf en voor God. Even ademhalen. Even Adam halen.

Hoe ziet zo’n avond eruit? We starten om 20.00 uur gezellig in de consistorie met een kopje thee of koffie. Het is leuk om dan kennis te maken met iemand die je nog niet kent of om even bij te praten. Daarna neemt iemand de leiding die daar van te voren om gevraagd is. Deze persoon helpt de anderen om stil en rustig te worden van binnen. Dat kan op allerlei manieren. Stiltemomenten zijn daarbij cruciaal, óók al stormt het misschien van binnen in je. Meestal steken we dan één of meer kaarsen aan als teken om ons bewust te zijn van de aanwezigheid van God. Dan kan er iets gelezen worden, een bijbelgedeelte, een gedicht of iets anders. We laten dat op ons inwerken. De één bidt, de ander denkt en weer een ander voelt. Daarna nemen we kort de tijd om - voor wie dat fijn vindt - elkaar te delen wat je mooi vond, ontdekte, voelde, ervoer enz.

En voor de duidelijkheid: Niets moét, iedereen mag zich vrij weten om om te gaan met de dingen die worden gepresenteerd, en niets is gék, we trainen om zonder oordeel naar de ander te kijken en te luisteren.

Iedereen kan er zijn zoals hij of zij is. En dat alleen al is zó mooi om mee te maken! Waag het er gewoon eens op en kom ook eens een keer kijken en luisteren. Iedereen is zeer van harte welkom. Vooral zij die eigenlijk geen tijd hebben of er tegenop zien…

De stem van God fluistert vol liefde middenin de tuin van heden: ‘Adam, waar ben je?’

Martin Belder

Kerkdienst o.l.v. Ds. E. Verheul